اسید استئاریک چیست و چه کاربردهایی دارد؟

اسید استئاریک چیست و چه کاربردهایی دارد؟

اسید استئاریک از جمله اسیدهای چرب غیر اشباع و غیر سمی بوده که دارای زنجیر طولانی است. اسید استئاریک که ترکیبی مومی شکل و جامد است، عمدتا بعنوان عنصری در تولید و ساخت پلاستیک، شمع، پاستیل‌ های روغنی، مکمل‌ های غذایی، مواد آرایشی و نیز جهت نرم کردن لاستیک مورد استفاده قرار می‌ گیرد. علاوه‌ بر این، اسید استئاریک برای سخت کردن صابون‌هایی که با روغن نباتی تولید می‌ شوند، کاربرد دارد.

اسید استئاریک همچنین بعنوان یک ترکیب جداکننده در تولید گچ‌ های ریخته‌ گری مورد استفاده قرار می‌ گیرد. در این فرایند، پودر اسید استئاریک را در آب حل می‌ کنند و محلول به دست آمده را روی سطحی که باید از قالب ریخته‌ گری جدا شود، می‌ کشند. در اثر واکنش این ترکیب با کلسیم موجود در گچ، لایه نازکی از استئارات کلسیم ایجاد می‌ شود و به صورت عامل رهاشونده عمل می‌ کند.

از اسید استئاریک با غلظت‌ های پایین در صنایع غذایی نیز استفاده می‌شود. جهت تولید اسید استئاریک، روغن و چربی موجود در آن را گرم می‌ کنند و تحت فشار قرار می‌ دهند. جالب است بدانید این نوع چربی در بسیاری از چربی‌ ها و روغن‌ های گیاهی و حیوانی وجود دارد، اما عموما میزان این نوع چربی در چربی‌ های حیوانی به مراتب بیشتر از چربی‌ های نباتی است.

کاربردهای اسید استئاریک چیست

اسید استئاریک کاربردهای گسترده‌ ای دارد که به برخی از آن‌ها قبلا اشاره کردیم. جالب است بدانید اسید استئاریک بصورت طبیعی در آووکادو و خاک شیر موجود است. این ماده در تولید محصولات مراقبت از مو و سایر محصولات بهداشتی کاربرد دارد. از طریق ترکیب اسید استئاریک با روغن کرچک ماده‌ای به دست می‌آید که جهت نرم کردن پارچه مورد استفاده قرار می‌ گیرد. از دیگر موارد استفاده و کاربردهای اسید استئاریک می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

• تولید پلاستیک
• نرم کننده لاستیک
• تولید مواد آرایشی و بهداشتی
• سفت کردن آب‌نبات‌های درمانی (به طور مثال از اسید استئاریک در تولید آب نبات‌های حاوی ویتامین سی جهت درمان سرماخوردگی استفاده می‌شود)
• تولید وسایل آتش‌بازی
• تولید شمع
• سخت کردن صابون‌ها
• پوشش کارت‌های اعتباری
• تولید روان‌کننده
• پوشش پودرهای فلزی
• جلوگیری از اکسید شدن فلزات
• سیستم‌های رهایش دارو
• کپسول‌های آتشنشانی
• سخت کننده قند، شکر، شربت‌ها و آب‌نبات‌ها

ترکیب اسید استاریک، اتیلنگلیکول، گلیکول استارات وگلیکول دی استارات در محصولات آرایشی، شامپوها و صابون‌ها موجب مرواریدی شدن آن‌ها می‌شود.

اسید استاریک در آتش‌کاری جهت پوشش دادن توسط پودرهای فلزی نظیر آلومینیم و آهن مورد استفاده قرار می‌گیرد.

اسید استئاریک بعنوان مانع روی فیلم نیز تولید می‌ شود؛ با افزودن این ماده به سطح فیلم، دقت اجزای مکانیکی آن افزایش می‌ یابد و از تغییر خواص سطحی آن جلوگیری می‌ شود، در نتیجه گسترش یا خزش آن کاهش می‌ یابد.

اسید استئاریک از جمله پرکاربردترین روان‌کننده‌ هایی است که در طی فرایند تزریق به قالب و تحت فشار قرار دادن پودرهای سرامیکی مورد استفاده قرار می‌ گیرد.

نحوه تولید اسید استئاریک

اسید اسئاریک از طریق اضافه کردن اسید به چربی‌های حیوانی و آب در دما و فشار بالا به دست می‌آید و این فرآیند منجر به هیدرولیز تری‌گلیسیریدها می‌شود. همچنین، اسید استئاریک می‌تواند از طریق هیدروژنه کردن برخی روغن‌های گیاهی اشباع نشده تولید شود. اگرچه اسید استئاریک خالص به صورت جداگانه وجود دارد، اما اسید استئاریک معمولا ترکیبی از اسید استئاریک و اسید پالمیتیک است.

اسید استئاریک

جالب است بدانید بر اساس پژوهش‌های انجام شده، اسید استئاریک در مقایسه با اسیدهای چرب اشباع شده دیگر، میزان کلسترول کمتری دارد؛ از این رو، اسید استئاریک نسبت به سایر اسیدهای چرب اشباع شده، زیان کمتری برای سلامتی انسان دارد.

امتیاز مقاله: 1

عضویـت در خبــرنامـه پلیمــر

از آخرین خبر ‌های ما مطلع باشید :

تمامی حقوق برای پلیمرمال محفوظ می باشد