پلاستوفوم سقفی استاندارد
همه آنچه که باید در مورد پلاستوفوم(یونولیت) سقفی استاندارد بدانید
پلاستوفوم سقفی چیست؟
پلاستوفوم که در اصلاح عامیانه یونولیت به آن گفته میشود نوعی پلیمر سفید رنگ است که از آن بعنوان عایق حرارتی، صدا و رطوبت در ساختمانها استفاده میشود. این ماده نخستین بار توسط نازیها در جنگ جهانی دوم جهت ساخت پلهای شناور روی آب مورد استفاده قرار گرفت.
پلاستوفوم یا همان فوم پلی استایرن از فراوردههای صنایع پتروشیمی بوده و از نظر ظاهری از بلورهای ریز تشکیل شده است. این بلورها در مجاورت فشار و بخار منبسط شده و به علت ساختار سلولی بسته در بلوکهای پلی استایرن،پلاستوفوم تولیدی مقاومت خوبی در مقابل آب خواهد داشت. همچنین این ماده در برابر فسادپذیری و رشد باکتری از خود محافظت میکند.
پلی استایرن انبساطی که با علامت اختصاری EPS شناخته میشود، کاربردهای گوناگونی در صنایع بستهبندی، عایقسازی، آموزشی، تبلیغاتی و …دارد. این موادبا دانهبندی های ریز ودرشت و با وزن حجمی گوناگون بهصورت گرانول،ورق وبلوک در اندازهها وضخامت های مختلف ودربستهبندیهای تعدادی، قابل ارائه هستند. همچنین با دستگاههای برش توسط سیم داغموجود در بازار، به اشکال و طرحهای مختلف درمیآید.
پلاستوفوم سقفی استاندارد چیست؟
امروزه ایجاد سازهای سبک و مقاوم از اهداف اصلی و اساسی برای ساخت و ساز است. به همین جهت این روزها استفاده از مصالح با ساختارهای متفاوت به ویژه محصولات پلیمری رواج پیدا کرده است که پلاستوفوم سقفی استاندارد یکی از پرکاربردترین انواع آن محسوب میشود. پلاستوفوم به شکل بلوکهای سقفی و نیز ورق در ضخامت و دانسیتههای مختلف تولید میشود.از این محصول در ساخت قالب بتن در سقفهای دال یک طرفه یا همان سقف تیرچه بلوک استفاده میشود.
همانطور که پیشتر اشاره کردیم، پلاستوفوم سقفی در ابعاد و اندازههای مختلف و با دانسیته و چگالی مختلف استفاده میشود، اما اداره کل استاندارد پلاستوفوم سقفی ساختمانی و پلاستوفوم سقفی ساختمانی استاندارد را با چگالی و دانسیته یا فشردگی 12 مورد تایید قرار داده است، اما بعلت گرانی پلاستوفوم سقفی ساختمانی با دانسیته و فشردگی 12 معمولا ساختمانسازان از پلاستوفوم سقفی استاندارد با دانسیته 6 الی 8 استفاده میکنند.
پلاستوفوم سقفی استاندارد جزو مصالح اولیه و اساسی جهت عایقسازی در پروژههای ساختمانی محسوب میشود که مهمترین مزیت آن کاهش اتلاف انرژی در سازههاست. از دیگر مزیتهای استفاده از پلاستوفوم سقفی استاندارد میتوان به وزن پایین، عایق صوتی و حرارتی، اجرای سریع و مقرون به صرفه بودن آن اشاره کرد.پلاستوفومهای ساختمانی مقاوم در برابر آتش و در اصطلاح کندسوز هستند. همچنین این نوع پلاستوفومها فاقد هرگونه مواد سمی و خطرناک هستند. همچنین، پلاستوفوم سقفی استاندارد تواناییها و قابلیتهای بیشتری نسبت به سایر مصالح مانند بلوکهای سفالی به سازندگان و سازهها میدهند.پلاستوفوم حفرهدار به دلیل داشتن سوراخ هایی در طول آن از خاصیت اکوستیک بیشتری در برابر صوت و عایق بودن در برابر سرما و گرما برخوردار است.
تاریخچه استفاده از پلاستوفوم سقفی استاندارد
پلاستوفوم سقفی برای نخستین بار در سال 1965 توسط کارخانهای در میشیگان آمریکا تولید شد. در این کارخانه بلوکهای پلی استایرن منبسط شده قالبگیری شده و پلاستوفوم یا همان یونولیت سقفی به تولید میرسید. پلاستوفومهای تولیدی این کارخانه در ضخامتهای6/0 تا 9/4 مترعرضه میشدندو پس از تولید در اندازهها و فرمهای متنوع، بهوسیله سیمهای داغ برش داده میشدند. مواد اولیه تولید پلاستوفوم استاندارد پلی استایرن بود که بهصورت گرانول وارد کارخانه میشد. امروزه نیز برای تولید پلاستوفوم سقفی استاندارد از همین روش استفاده میشود.
پلاستوفوم سقفی استاندارد چه کاربردهایی دارد؟
- عایق حرارتی، رطوبتی و صوتی در داخل و بیرون ساختمان
- قالببندی فونداسیون و بعضی قسمتهای ستون و پوترهای اسکلت بتنی
- پرکننده بین تیرچههای سقف
- عایقکاری سقفهای شیبدار و مسطح، نمای داخلی و بیرونی ساختمان
- عایقکاری دیوارهای دو جداره
- عایقکاری سقف و کف ساختمان
- عایقکاری سردخانهها و روف گاردنها
مزایای پلاستوفوم سقفی استاندارد
- عایق حرارتی
- عایق صوتی
- مقاوم در برابر رطوبت
- وزن سبک
- قابلیت حمل آسان
- نصب سریع و آسان
- مقرون به صرفه بودن
- قابل بازیافت و دوستدار محیط زیست
- کاهش مصرف انرژی
- مقاوم در برابر پوسیدگی و لرزش
- فاقد مواد مخرب
- مقاومت بالا در برابر فشار
- افزایش کیفیت بتنریزی
- دوام و طول عمر بالا
- قابلیت لمینیت شدن با استفاده از رزین اپوکسی
- قابلیت تبدیل به اندازهها و فرمهای متنوع
- ضد ضربه بودن
- صرفهجویی در مصرف بتن تا 15 درصد
- سهولت در برش زدن آنها
- غیر قابل اشتعال بودن آن
- کمک به سبکسازی سازه تا 200 کیلوگرم به دلیل داشتن وزن پایین
- صرفهجویی در مصرف آهنآلات و میلگرد در ساختمان
- صرفهجویی در مصرف تیرچههای بتنی در سقف
- کاهش ضخامت کف طبقات
- مقاومت در برابر یخزدگی
- بالا بردن مقاومت سازه در برابر زلزله
- مقاومت در برابر نفوذ حشرات و جانوران موذی
- کاهش هزینه قالببندی سقف ساختمان
- مقاومسازی سازه
- سبکسازی بارهای مرده سازه (به جای هر ده عدد بلوک سفالی از یک عدد بلوک پلاستوفوم سقفی استفاده میشود)
- بالا بردن امنیت سازه در برابر حوادث طبیعی
- کاهش میزان نخاله و ضایعات ساختمانی
- عدم ایجاد خطر برای کارگران هنگام حمل و نقل و نصب
- کاهش مصرف فولاد، تیرچه و بتن
- دارای خاصیت ضربهپذیری بالا
- استفاده کمتر از تیرچههای بلوکی
- استفاده کمتر از نیروی انسانی
- مقاومت در برابر آتش در صورت استفاده از جنس مرغوب
معایب استفاده از پلاستوفوم سقفی
- نداشتن مقاومت در برابر حلالهای آلی
- امکان آسیبرسانی به لایه ازن در صورت استفاده از کلروفلوروکربن در آن
- قابلیت اشتعال در صورت رنگ آمیزی با رنگهای روغنی
مشخصات پلاستوفوم سقفی استاندارد تولیدی
بلوکهای پلاستوفوم سقفی استاندارد باید علاوه بر دارا بودن ظاهری یکپارچه و سالم، در هنگام تولید میبایست فاصله مشخص ظاهری بین دانههای پلی استایرن وجود داشته باشد. امروزه پلاستوفومهای سقفی استاندارد دارای ارتفاع 25، عرض 50 و طول 2 متر هستند. حداقل دانسیته پلاستوفوم سقفی استاندارد 12 کیلوگرم بر متر مکعب میبایست باشد. همچنین برای تولید پلاستوفوم سقفی استاندارد باید از مواد اولیه کندسوز و درجه یک استفاده شود. چنانچه در فرایند تولید پلاستوفوم سقفی استاندارد از مواد اولیه تاریخ مصرف گذشته و یا ضایعات استفاده شود و یا بخاردهی در فرایند تولید پلاستوفوم سقفی استاندارد مناسب نباشد، دانههای بلوک پلاستوفوم سقفی از هم باز شده و کیفیت محصول نهایی مطلوب نخواهد شد.
همچنین رعایت فاکتورهایی از قبلی مقاومت، شکل هندسی، ابعاد، ایمنی در برابر آتش و .. در تولید پلاستوفوم سقفی استاندارد برای بالا بردن عملکرد آنها ضروری است.
مقاومت فشاری پلاستوفوم سقفی استاندارد
از مهمترین فاکتورهایی که مصرفکنندگان پلاستوفوم سقفی در صنعت ساختمانسازی باید مد نظر قرار دهند، مقاومت فشاری پلاستوفوم سقفی است. اندازهگیری مقاومت فشاری پلاستوفوم بسیار سخت بوده و تنها بهوسیله دستگاه آزمایشگاهی تست یونیورسال قابل انجام است.
به دلیل این که ارتباط مستقیم میان مقاومت فشاری پلاستوفوم، کیفیت بتن و ایمنی کارگر وجود دارد، پارامتر اصلی در خرید پلاستوفوم مقاومت فشاری آن است. اما متاسفانه استفاده از تست یونیورسال در فروش پلاستوفوم سقفی استاندارد دشوار بوده و خریداران برای خرید پلاستوفوم سقفی استاندارد تنها به وزن آن توجه میکنند. خریداران پلاستوفوم سقفی استاندارد باید توجه کنند که فقط چگالی و وزن در مقاومت فشاری موثر نیست و عواملی نظیر کیفیت مواد اولیه و درصد ضایعات مخلوط شده با مواد اولیه نیز در این پارامتر نقش بسزایی دارد.
ضریبهای عایق بودن پلاستوفوم سقفی استاندارد
- ۱۰سانتیمتر پلاستوفوم معمولی در برابر صدا ۴۲ دیزبل عایق است.
- ۱۰سانتی متر پلاستوفوم معمولی در برابر گرما ۳۵ % عایق است.
استاندارد پلاستوفوم سقفی
استاندارد پلاستوفوم سقفی به دستورالعملهایی گفته میشود که در مورد ویژگیهای فیزیکی، شیمیایی، مکانیکی، تولید، طراحی و ابعاد پلاستوفومهای سقفی تدوین شده است. مانند هر محصول ساختمانی دیگر، برای تولید پلاستوفوم سقفی نیز باید از استانداردها و دستورالعملهای جهانی پیروی کرد. استاندارد پلاستوفوم سقفی ASTM با کد E2430 برای تولید انواع پنلهای پلاستوفوم سقفیمورد استفاده قرار میگیرد.
بر اساس مصوبه موسسه استاندارد،استفاده از بلوک پلاستوفوم سقفی استاندارد باید جهت قالببندی داخل تیرهای T شکل و نیز قالب زیرین در بتن ریزی درجا استفاده شود، نه به عنوان مادهای که مقاومت ساختمان را بالا میبرد. با این حال بلوکهای پلاستوفوم سقفی باید قادر به تحمل ضربههای ناشی از حملونقل متعارف و نیروهای ناشی از عبور و مرور در زمان بتنریزی باشند.
بلوکهای پلاستوفوم سقفیدر دو نوع دارای شیار و بدون شیار در قسمت زیرین تولید میشوند. بر اساس تاکید موسسه استاندارد فرآوردههای پلیاستایرن منبسط شده مورد استفاده در ساختمان باید از نظر مقاومت در برابر آتش، از نوع خود خاموششو یا کند سوز باشد و اگر 15 ثانیه در معرض آتش قرار بگیرد، میزان پیشروی شعله در مدت 20 ثانیه کمتر از 150 میلیمتر باشد.
همچنین بر روی تمام صفحات و بلوکهای پلاستوفومهای استاندارد باید علامت یا نام تجاری تولیدکننده، نوع، ابعاد و تاریخ تولید آن قید شده باشد.
در متن استاندارد ملی بلوکهای پلاستوفوم سقفی استاندارد، موارد فنی نحوه کار گذاشتن این بلوکها در سقف طبقات قید شده است. از جمله اینکه برای حفاظت از بلوک پلاستوفوم سقفی استاندارد و جلوگیری از برخورد مستقیم هرگونه حریق احتمالی با بلوک لازم است تا زیرسقف بهوسیله پوشش مناسب محافظت شود. پوشش باید به تیرها و تیرچهها متصل و مهار شود. اتصال مستقیم به بلوک پلاستوفوم سقفی استاندارد (مانند گچکاری مستقیم بر روی بلوک بدون استفاده از اتصالات مکانیکی) به تنهایی قابل قبول نیست.همچنین اتصال مستقیم اندود به بلوک با هر شکل هندسی (اعم از معمولی یا دارای انواع شیار) بهتنهایی و بدون استفاده از اتصالات مکانیکی به هیچ وجه مجاز نبوده و ضرورتا باید از اتصالات مکانیکی مهار شده به تیرها و تیرچهها (نظیر سامانه راپیتس) استفاده شود.
چه فاکتورهایی در استاندارد پلاستوفوم سقفی مورد بررسی قرار میگیرد؟
فاکتورهایی که در منابع استاندارد پلاستوفوم سقفی مورد بررسی قرار گرفتهاند و در کتابهای استاندارد میتوان به آنها دسترسی داشت، مواردی هستند که این پلاستوفومها را از لحاظ ضخامت دیواره، ابعاد، شکل ظاهری، طول، عرض و اندازه سطح مورد بررسی قرار دادهاند.
عوامل مؤثر در فروش و قیمت پلاستوفوم سقفی استاندارد
عواملی از قبیل کیفیت تولید و ویژگیهای مکانیکی و ظاهری پلاستوفوم سقفی استاندارد در فروش پلاستوفوم سقفی و قیمت پلاستوفوم سقفی موثر هستند. از دیگر عوامل تاثیرگذار بر قیمت پلاستوفوم سقفی، کیفیت محصول نسبت به نیاز مصرفکنندگان است. به دلیل این که انواع پلاستوفوم سقفی وزن و درنتیجه قیمت کمتری نسبت به سایر متریالهای ساختمانی دارند، مصرف کننده میبایست برای خرید پلاستوفوم سقفی استاندارد هزینه بالاتری پرداخت کند.
پیامدهای دارا بودن نقص در تولید و طراحی پلاستوفوم سقفی
در صورتی که در فرایند طراحی و تولید پلاستوفوم سقفی نقص وجود داشته باشد، موجب اختلال در فرایند عایق سازی حرارتی شده و کوچکترین نقص یا اختلال در سیستم عایقسازی سازه سبب هدر رفتن گرمای درونی ساختمان، هدر رفت انرژی، افزایش هزینههای انرژی و بطور کلی اختلال در مدیریت پروژههای ساخت و ساز خواهد شد.
نکات نگهداری از پلاستوفوم سقفی استاندارد
مکان نگهداری و انبار کردن پلاستوفوم سقفی میبایست دور از محل عملیات ساختمانی بوده و عاری از هرگونه مواد قابل اشتعال نظیر رنگها، حلالها، زبالههای قابل اشتعال مانند اینها باشد.
همچنین محل نگهداری بلوکهای پلاستوفوم باید به گونهای انتخاب شود که از احتمال ریزش یا برخورد جرقههای ناشی از وسایل داغ و جوشکاری با آنها جلوگیری شود.
بهتر است از انبار کردن بلوکها در حجم بیش از 60 متر مکعب خودداری شود. در صورتی که میزان بلوکهای انباری بیش از 60 متر مکعب باشد باید آنها به قسمتهای با حجم حداکثر 60 متر مکعب تقسیم شده و بین هر دو قسمت حداقل 20 متر فاصله وجود داشته باشد.
کلیه کارکنان باید نسبت به عدم استفاده از هرگونه شعله و نیز عدم استعمال سیگار در مجاورت محل نگهداری بلوکهای پلاستوفوم توجیه شوند. استفاده از تابلوی استعمال دخانیات ممنوع در مجاورت محل نگهداری بلوکهای پلاستوفوم الزامی است. تعدادی کپسول آتشنشانی نیز در نزدیکی محل نگهداری بلوکها باید تعبیه شود.
قیمت پلاستوفوم سقفی استاندارد
یکی از فاکتورهای موثر در قیمت پلاستوفوم سقفی استاندارد، دانسیته آن است. واضح است هرچه دانسیته یا فشردگی ورقههای پلاستوفوم سقفی بیشتر باشد، قیمت پلاستوفوم سقفی استاندارد نیز بالاتر خواهد بود. دانسیته به نسبت جرم به حجم یک جسم گفته میشود و طبقهبندی ورقهای پلاستوفوم بر اساس میزان فشردگی آنها انجام میشود که با نام دانسیته شناخته میشود. زمانی که صحبت از ورقهای پلاستوفوم میشود، منظور وزن یک بلوک پلاستوفوم با ابعاد ۲*۱ متر در ۵۰ سانتیمتر است.
دانسیته پلاستوفومهای سقفی متفاوت هستند و بر اساس کاربرد آن در نمونههای مختلف تولید میشود. برای مثال وزن پلاستوفوم تیرچه سفالی نباید کمتر از ۲ کیلوگرم باشد. یونولیت سقفی استاندارد باید دارای تاییدیه از مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن باشد.
فروش پلاستوفوم سقفی استاندارد
آنچه لزوم و ضرورت فروش پلاستوفوم سقفی استاندارد رادربازارمشخصمیکند،عایقسازیپروژههایساختمانیاست. اینمصالحدرسقف،دیوارهاوکفساختمانها مورد استفاده قرار میگیرند. اگرچه یونولیت یا پلاستوفوم سقفی استاندارد دارای ابعاد و اندازههای مشخص است، اما فروش پلاستوفوم سقفی براساسنیازمشتریوابعادواندازههایساختمانونظرکارشناسانعایقسازیانجاممیگیرد.